top of page
  • Forfatters billedeKristina Daley

Din fotografering på print eller filer?

Kan du huske floppydisken?

Det kan faktisk være, at du er så ung, at du ikke har været introduceret til dette revolutionære stykke udstyr,så lad mig forklare hvad det var for en størrelse.

Floppydisken var det man, dengang man ikke havde internet eller bærbare computere, og hvor man havde et fag i skolen der hed EDB, gemte sine oplysnigner på. Den blev indsat i computeren og kunne tilgåes ved at man skrev program koder ala ://enter ....

På denne floppydisk gemte man spil eller dokumenter.

Da Floppydisken var det nye sort var computer skærmen ganske lille, men meget tyk og skærmen var sort og grøn. Tænk Pacman - hvis du kender til det spil fra 80'erne.Floppydisk


Senere kom der farve på skærmene og med tiden blev floppydisken afløst af dvd og cd. Dem kan du sikkert huske.


Da jeg startede med at levere filer, modviligt - leverede jeg dem på cd'er. Alle med respekt for sig selv havde nu en stationær eller en bærbar computer, med mulighed for at brænde til en dvd.

Jeg forsatte, stadigt lidt modvilligt med at sælge filer og brændte dem på dvd'er og sendte dem til kunder. Lige indtil den dag hvor en kunde vender tilbage og siger "jeg har ikke mulighed for at indlæse den her dvd, kan du sende på USB". Og selvfølgeligt kunne jeg det.


DVD


Hvad er det jeg prøver at sige med det her?

Jeg prøver at sige at I skal printe. I har stadig farmors ferieminder fra jeres strandtur eller tur til legoland i skuffen - eller billeder fra jeres første skoledag. I har ikke jeres spil til jeres commodore 64 på floppydisk længere og selv om I evt. har en dvd med billeder liggende, har størstedelen af jer ikke længer en mulighed for at se dem.


Da Floppydisken var det nye skinnende, elektroniske vidunder, var der ingen der havde forudset DVD'ens indtog. Da Dvd'en kom, havde inge forudset at den ikke lang tid efter ville blive erstattet af USB stik og cloud opbevaring. Jeg tror faktisk det fleste ville have rystet på hovedet, hvis nogen havde sagt til dem, at man 10 år senere ville lade Google og Appel opbevare alt for en og ingen ville have forudset, at selv samme firmaer med lynets hast, sørger for at vi skal betale mere og mere, for alt det vi nu gemmer hos dem .Faktisk har Google og Appel kontrollen over vores mest dyrebare minder. Barnefødsler, bryllupper, første skridt,første skoledag, begravelser mm.

Det er lidt vildt, ikke?


Jeg sælger digitale filer, men stadigt lidt forbeholdende. Jeg vil gerne at folk printer deres smukke portrætter og viser dem frem. Det kan være i hjemmelavede billedealbums, i smukke rammer der står frem eller som store print på væggen. Jeg forstår godt, at folk gerne vil have digitale billeder (som jo svarer til negativerne) men jeg frygter altid, at billederne ender med at ligge på et USB stik i skuffen - og aldrigt rigtigt kommer til at give jer den glæde, som billeder kan. Et billedalbum vækker minder, giver anledning til til at fortælle en historie, vækker føleser frem i dem der kigger på dem. Billeder er vigtige, det er en dokumentation af vores liv, vores fælles historie, om hvem vi er og hvor vi kommer fra.


Jeg sælger stadigt filer men jeg har ændret mit koncept, så jeg er sikker på, at du også får muligheden for at få nogle fantastiske print med fra din fotografering. Når jeg fremover præsenterer dig for dine filer, får du uanset hvilken pakke du vælger, også et gavekort til køb af printprodukter i min printshop. På den måde er jeg sikker på, at I har et fysisk billede fra dagen, som I selv og generationer efter jer, kan tage frem og kigge på.

Prøv lige at forstil dig et lækkert fotoalbum, der kan tages frem og vises til ungerne igen og igen, år efter år.


Skal dine børn se dette?

USB med billeder

Eller dette?


Familieportræt onlocation


Jeg vil så gerne høre, om det er emne er et, du har tænkt på? Hvad er din holdning? Er det vigtigt også at få trykt sine aller mest dyrbare minder eller har du det ok med at de ligger på et USB stik eller i skyen?

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page