top of page
  • Forfatters billedeKristina Daley

Børnefotografering

Mit barn kan ikke lide at få taget billeder


Velkommen i klubben! Jeg kan ikke lide at få taget billeder og har faktisk altid hadet det. Min farmor var en meget entusiastisk og ikke særlig god fotograf og hun tog billeder af mig og min søster hele tiden. Jeg hadede det-,inderligt og man se det på mange billeder - det giver mange grin.


Skulle min farmor have ladet mig være? NEJ.... absolut ikke. I dag kigger jeg med stor glæde tilbage på alle de dejlige ferieminder, minder fra familiefester, leg i baghaven, gymnastik opvisninger, juleaftener, børnefødselsdage, ponyridning, strandture og uendeligt meget mere. Jeg elsker de billeder i dag. De er historien om mig og min søster og min familie i billeder. Billeder af minder, som ellers ville være blevet glemt.


Så min farmor fortsatte ufortrødent, selvom jeg protesterede og det er måske ikke den mest pædagogiske tilgang - heller ikke efter datidens standard. Så jeg sur ud på alle billeder igennem hele min barndom. NEJ, faktisk slet ikke. Jeg tror et flertal af billeder, nok nærmere 95% viser en glad lille meget lyshåret pige - og det er her hemmeligheden ligger.


Børnefotografering skal ikke være traumatisk. Gode børnebilleder starter ved forældrene. Jep, i bund og grund er det jer, som kan ændre på udfaldet. Jeg vil her forsøge at samle 13 års erfaring som børne- og familie fotograf, så du måske alligevel får billeder af det barn, som ikke elsker at blive fotograferet.Børnefotografering af en smuk pige der sidder i højt strandgræs ved havet af børnefotograf Kristina Daley


1. Forberedelse før fotografeirng


Du har besluttet at I skal have taget dejlige billeder af jeres familie eller jeres børn. Det har du med sikkerhed gjort ud fra præcist samme betragtning som alle andre forældre. De grunde der oftest ligger til grund er, at de billeder I har er gamle og slet ikke viser børnene i den alder de har nu og/eller I har igen billeder af jer sammen som familie. I ønsker at bevare dyrebare minder og havde dem til evigt minde og hængende fremme, til glæde i jeres hverdag og til at overdrage til jeres børn, når de engang er voksne.


I booker en fotograf og får så ondt i maven, fordi det lille menneske som I elsker så højt, hader at få taget billeder. Især mor har ofte søvnløse nætter og føler sig splittet imellem brændende at ønske sig billeder af dem hun elsker mest og ønsket om at respektere og imødekomme sit barns behov. Hvordan kommer det til at gå, hvad nu hvis det slet ikke lykkes, hvad hvis vi kun får billeder af et barn der græder eller vender hovedet væk?

Her er mit råd, at I skal tale med jeres fotograf før fotograferingen. Svesken på disken fra starten og fortæl, hvad din frygt går på.


Under en samtale med fotografen kan I få talt om barnets behov og ikke mindst, hvordan I som forældre bedst agerer i situationen. Tror mig, dit barn er ikke det eneste i verden der har det sådan og med overvejende sandsynlighed, har din fotogaf håndteret lignende situationer før og har en del erfaring på området.

Når jeg får en sådan henvendelse vil min tilgang være følgende. Juster jeres forventninger og vær forberedt på at skulle ændre tilgang. Hvis I har et barn der ikke bryder sig om at blive fotograferet, skal I have en realistisk forventning til, hvilke billeder I får med hjem. I skal selvfølgeligt have smukke og professionelle børnebilleder, det er derfor I bestiller en professionel fotograf - men stilen af billederne kan være anderledes end det, I lige havde tænkt jer.


Børn der ikke kan lide at få taget billeder, vil ikke syntes det er fedt at skulle sidde stille, kigge ind i kameraet og smile. Det er opskriften på en mislykket fotografering.

I skal derfor indstille jer på, at vi får nogle mere naturlige og autentiske billeder, af dit barn som er barn.

Børnefotografering ved stranden af en sød dreng der kigger på kameraet af børnefotograf Kristina Daley

Børn glemmer ofte deres omgivelser og forbehold, hvis de får lov til at gå på opdagelse på

Børnefotograafering af glad dreng der løber i klitterne ved Vesterhavet af børnefotograf Kristina Daley

en strand, løbe en tur i skoven, kigge på en bille - alt det som børn gør, når vi ikke tager billeder. Barnet skal stadig guides i forhold til fotografens instruktioner, simpelthen for at få de bedste billeder, men det kan ske helt naturligt og uden at det bliver en træls opgave for barnet. Instruktioner kan være "skal vi ikke gå over og se på den her flotte klit"." Hvor hurtigt kan du løbe ned fra den her klit?"

Fotografer har ofte flere forskellige objektiver at vælge imellem og hvis barnet er meget sky eller har udfordringer som f.eks. autisme, vælger jeg som regel at fotografere med et stort zoom - så kan jeg være temmelig langt væk og stadig for smukke portrætter tæt på.


Hvis barnet slet ikke føler sig tryg, så skal du som forældre skifte gear og forbedrede dig på, at din børnefotografering pludseligt er blevet en fotografering af familien i stedet for. Helt ærligt, det er faktisk slet ikke så dårlig en ide, vel? Langt de fleste børn gider godt lege med deres forældre , bliver svinget rundt, løftet op, løbe om kap, sidde på skuldrene og det giver de smukkeste og naturligste familieportrætter - næsten altid med glade og smilende børn.

Så mød op med et åbent sind, positiv indstilling og tøj du vil foreviges i - så går det aldrig helt galt.


Tal om fotografen og fotograferingen på den rigtige måde!


Når du har besluttet dig for, at dit barn eller din familie skal fotograferes, vil de fleste selvfølgeligt gerne forberede deres børn på dagen - og det er godt. Tal om det på en positiv måde. Få det til at lyde som en sjov oplevelse og noget som man skal glæde sig til.

Undlad at sige ting som " du skal smile når fotografen siger du skal", "du skal gøre som damen siger", "du må ikke gøre dit tøj beskidt", "du skal opføre dig ordentligt" og alt andet i den stil. Der kommer aldrig noget godt ud af det og børnene kommer med et forbehold over for dagen, som kan være svær at ændre på.

Sig i stedet for, at I skal et spændende sted hen og der kommer en dame og tager nogle billeder af os. Det bliver smadder skægt og vi glæder os. Tag ikke bekymringer på forhånd, men vær forberedt i stedet.


Vær forberedt på alt!

Det lyder lidt vildt men det er faktisk ikke så slemt. Sørg for at fjerne din stres før den opstår, for dit barn, din egen og dine portrætters skyld.

Hav ekstra tøj og sko med. Er uheldet ude, og barnet falder i mudder eller vand eller på anden måde gør sig beskidt, så hav et ekstra sæt af alting med.

Hav et lækkert tæppe med, det kan bruges til en lille afslapper hvis barnet trænger til en pause, amning, eller mad - og tæpper er dejligt på billeder af f.eks. familien ved havet eller i skoven.

Hav snacks og drikke varer ved hånden. Børn brænder ud ved mangel på brændstof og børn der går sukkerkolde, er ikke de mest samarbejdsvillige væsner. Gør din snacks lækre og gør det til en del af oplevelsen.

Husk ekstra ble, favorit bamse og lommetørklæder og evt. vådservietter.
Børnefotografering med familie på smuk strand i klitter af børnefotograf Kristina Daley

Under fotograferingen

Følg fotografens anvisninger. Fotografen er der for at sikre at I får de smukkeste børn eller familieportrætter med fra dagen og det er fotografen der ved, hvordan det opnås. Det betyder ikke, at I ikke må komme med ideer eller ønsker - det hilser jeg altid velkommen og opfordrer til - men blot at I ikke skal komme med for mange instruktioner til jeres barn. Lad være med at bede dem om at kigge direkte på fotografen og sige appelsin. Lad fotografen vurdere, hvad det rigtige er i situationen. Hvis barnet får beskeder fra både fotograf og forældre, bliver barnet usikkert og det sjove ved oplevelsen forsvinder. Ros, Ros og Ros.


Selv hvis barnet ikke gør præcist det du havde drømt om, så mind dig selv på, at dit barn ikke er professionel model og i øvrigt ikke kan læse tanker. Billederne er dit ønske - husk det.

Ros kommer man langt med og det kan ændre hvordan dit barn opfatter situationen. Ros dem for at løbe hurtigt, hoppe højt. balancere flot og giv dem gerne flere opgaver i samråd med fotografen. Guide i stedet for at diktere.


Børnefotografering af smukt barn på en surt baggrund af børnefotograf Kristina Daley


Børnefotografering anno 2023


Billeder af børn og familie ser anderledes ud i dag, end de gjorde for bare 10 år siden. Fotografering af børn og familie i dag, handler om at fastfryse minder, vise relationer, afspejle personlighed, ikke om et stift smil ind i et kamera.

Jeg har fotograferet hele mit liv og været professionel børne og familie fotograf siden 2010 og jeg elsker, at billeder i dag bliver tilpasset det enkelte barn og familie. Min opgave er, at give jer smukke billeder af dem I er. Hvis dit barn ikke er naturligt særligt smilende, men mere den forsigtige, eftertænksomme type - så er det, det skal fanges. Det er sådan dit barn skal huskes, det er med det afsæt at dit barn bliver voksen og den historie, der skal dokumenteres. Alle fortjener smukke billeder, alle fortjener at have minder af deres liv og deres vigtigste relationer og det er fuldt ud realistisk at få det.

Kast jer ud i det, man fortryder kun de billeder man aldrig fik taget.


Spørgsmål til ovenstående er mere end velkommen. Jeg deler gerne ud af min erfaring.Jeg fotograferer børn og familier i hele trekantsområdet. Fotografering kan foregå i hjemmet eller på et sted i naturen. Jeg har et en stor samling af smukke steder at fotografere i området omkring Brørup ,Vejen, Kolding, Vejle, Esbjerg, Ribe og Rømø.Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page